5 tipů pro spokojenější život

 

Dáváte si novoroční předsevzetí? Taková, díky kterým budete žít lepší život. Budete krásnější, zdravější, štíhlejší, vyrovnanější, chytřejší nebo výkonnější. A často to už v prvním týdnu nového roku nedopadne.

 

Já si novoroční předsevzetí nedávám, ale neustále se snažím dodržovat několik málo jednoduchých zásad, díky kterým se stávám zdravější, vyrovnanější i výkonnější, ale hlavně spokojenější.

 

1. Víc si vařit

 

Všichni víme, že jídlo má velký vliv na lidské zdraví, a to zdraví fyzické i psychické. Vyvážený a pestrý jídelníček je velmi důležitý při prevenci civilizačních chorob, ale také podporuje dobré fungování naší psychiky. Nevhodná a nedostatečná strava může vést k depresím, úzkostným stavům, podrážděnosti, výkyvům nálad, zhoršení koncentrace a paměti, únavě.

 

Dnes máme spoustu informací o tom, které jídlo je zdravé, co jíst a co naopak nejíst. Zdá se, že zdravě se stravovat je mnohem jednodušší než tomu tak bylo v minulosti. Ale je tomu skutečně tak? Mnozí tito "nutriční poradci" si navzájem protiřečí. To, co je pro jednoho zdravé, je pro druhého naprosto nevhodné. To, co bylo zdravé před půl rokem, nás dnes může zabít... Čert aby se v tom vyznal!

 

Vyhýbejte se cukru, vyhýbejte se tuku, hlavně ty bílkoviny jezte...

 

Ano příliš cukru není dobré. Na druhou stranu nízká hladina cukru v krvi se projevuje sníženou výkonností a únavou, zhoršenou koncentrací nervozitou, chutěmi na sladké, podrážděností a zhoršením nálady. Je důležité, aby tělo nehladovělo, proto bychom měli jíst pravidelně.

 

Esenciální matné kyseliny jsou zase hlavními stavebními prvky mozku a nervových buněk. Hlavními zdroji "dobrých tuků" jsou mořské ryby, ořechy, semena, rostlinné oleje.

 

Aminokyseliny jsou základní stavební jednotkou bílkovin, které mají přímý vliv na vznik hormonů regulujících psychiku. Zdroji aminokyselin jsou vejce, libové maso, ryby, drůbež, luštěniny.

 

Obecně platí, že u výživy jde především o vyváženost, komplexnost a umění kombinovat jednotlivá jídla tak, aby nám nejen chutnala, ale i podporovala naše celkové zdraví. Na jídlo bychom se měli těšit, měli bychom jej vnímat všemi smysly. Jídlo má přinést pocit uspokojení a ne výčitky a negativní emoce, proto dávejte dobrý pozor, čí doporučení ohledně stravování přijímáte.

 

Mnoho tzv. výživových guru, které najdeme na instagramu vám budou říkat, co máte jíst. Velmi často jsou to lidé s nějakou zdravotní potíží, která jím nedovoluje jíst vše a budou vám tvrdit, že ani vy nemůžete. To by ale byla chyba! Ochudili byste se tak o mnoho živin, ale i gastrozážitků, a to zcela zbytečně!

 

2. Víc odpočívat

 

V dnešní době, která je orientována na výkon se snadno slovo odpočinek stane synonymem pro slovo lenost. Tak by to ale určitě být nemělo! Když odpočíváme, naše tělo regeneruje a paradoxně právě díky odpočinku se stáváme výkonnějšími.

 

Pokud si totiž neuděláte čas na nic jiného než na práci, snadno se přepracujete a dostanete se do stavu, kdy už jen stagnujete. Nejste už ani kreativní ani výkonní. Takovému stavu se říká vyhoření.

 

Pro udržení se ve formě je nutné odpočívat takovým způsobem, který vás bude bavit. A to právě vás. Nemá smysl dělat to, o čem jiní říkají, že je to báječný relax, pokud vás to absolutně nebaví a spíš vás to obtěžuje. Dobu odpočinku byste si měli užívat. Ne odpočívat za tím účelem, abyste pak byli výkonnější, ale právě pro tu činnost jako takovou.

 

3. Víc uklízet

 

V neuklizeném prostředí se snadno dostaví nepříjemné pocity, jako jsou nejistota, vystresovanost, neklid nebo chaos. To vše jsou pocity, které vám brání dostat se do klidu po náročném pracovním dni.  Pokud budete udržovat váš domov v čistotě. Bude pro vás snadnější odpočívat i soustředit se. 

 

Nebudu vám lhát. Ani pro mě není úklid zábavnou činností, proto dělám vše pro to, abych si jej ulehčila. Uklízím každý den. Ne, že bych každý den dělala velký úklid, ale alespoň vysaju a trošku při tom poklidím. Už to je velká změna. Nemusím tak strávit celé jedno víkendové odpoledne s prachovkou v ruce :) 

 

Velmi nápomocné je i to, že mám málo věcí, které je třeba uklízet. Vlastním jen věci, které opravdu potřebuji a využívám. Nebo se o to alespoň snažím :) Je pak mnohem snazší udržovat byt v čistotě.

 

4. Být víc venku

 

Všichni víme, že pobyt v přírodě má tolik pozitivních přínosů pro naše fyzické i psychické zdraví, že jen těžko je všechny vyjmenovat. Mnoho z nás ale nežije v blízkosti lesů. Dostat se do kontaktu s přírodou je pro městského člověka obtížné. Podle vědců se ale každá minuta strávená v přírodě počítá, ať už je to krátká procházka se psem, nebo to, že jdete domů přes městský park. Stačí prý 2 hodiny týdně, abyste mohli čerpat všechny benefity, které vám příroda nabízí.Přírodní šperky

 

Vědci také prokázali, že pacienti v nemocnici, kteří mají výhled z okna do přírody, se uzdravují mnohem rychleji než ti, kteří takový výhled nemají. Není tedy třeba být ve fyzickém kontaktu s přírodou. Čerpat její benefity pro naše zdraví můžete i z výhledu z okna, z obrazu na zdi, nebo třeba přírodního šperku, který můžete mít neustále při sobě.

 

 

 

5. Být víc s přáteli

 

Pro to, abychom mohli čelit problémům, které před nás život staví jsou velmi důležité přátelské vztahy založené na vzájemné podpoře a solidaritě.

 

Přátelství podporuje dlouhověkost a uvolňuje napětí. Lidé, kteří jsou obklopeni přáteli a rodinou, se těší lepšímu zdraví. Přátelství nám poskytuje zábavu a všichni víme, že smích je nejlepší lékař. Přátelství se správnými lidmi nám pomáhá růst a osvojit si hodnoty a znalosti, emoční inteligenci a vzorce chování. Je důležité cítit, že nám někdo rozumí. Přináší nám to emocionální rovnováhu.