Ořech - král stromů

Ořech - král stromů - Přírodě na dosah

Ořech -  nejlepší místo k odpočinku v parných dnech

Vzrostlý ořech s majestátní korunou můžeme právem považovat za krále zahrady. V létě nabízí ochranu před sluncem, ale jeho koruna vás ochrání i před deštěm, proto je právě jeho kmen vhodný k odpočinku v letních měsících. Navíc listy ořešáku odpuzují hmyz, takže vás při letním relaxování nebude nic vyrušovat. A ještě další výhody vám tento vznešený strom nabízí.

Ořešák v horkých dnech vysává horkost ze svého okolí a posílá ji nad svoji korunu. Pod jeho hustou korunou tak udržuje chladnější klima než je v okolí.

Ořech v léčitelství

Plody ořechu jsou považovány za božský pokrm. Latinský název vlašského ořechu je junglans regia. Tento název je odvozený z jovis glans, tedy Jupiterovy ořechy, a regia - královský. Léčivé účinky mají ale i listy a zelené plodí ořešáku.

Ořech v léčitelství - Přírodě na dosah

Ořech vyniká hlavně svými antibakteriálními účinky. Čistí a léčí zažívací trakt, a to nejen žaludek, ale i střeva. Také působí proti parazitům. Dokáže zvýšit chuť k jídlu a používá se k celkovému posílení organismu. Ořech pomáhá zvyšovat obranyschopnost, zlepšuje činnosti nervové soustavy a je také prospěšný pro kardiovaskulární systém.

Ořešák nachází uplatnění i při vnějším užití. Odvar z mladých listů hojí a dezinfikuje kůži, působí proti kožním parazitům i kožním plísním, pomáhá tlumit projevy lupénky a některých ekzémů.

Své využití má ořešák i v kosmetice. Vyrábí se z něj pleťová voda proti akné nebo voda vlasová proti vypadávání vlasů.

Silný odvar z ořechového listí dokáže zabránit i nadměrnému pocení nohou.

Ořechové dřevo

Dřevo ořechu je velice kvalitní a rychle roste. Díky jeho krásné tmavé kresbě se často využívá k uměleckým činnostem. Luxusní nábytek, pažby loveckých pušek, pistolové střenky, palubní desky luxusních automobilů, dřevěné sochy.

Ořechové dřevo - Přírodě na dosah

Překrásné dřevo ořešáku se výborně hodí i pro drobné umělecké předměty jako jsou šperky. I v mém obchodě najdete spoustu skvostů z tohoto nádherného dřeva.

Chci vidět ořechové šperky.

 

Své využití najde ořech i při výrobě soustružených výrobků, jako jsou mísy, dózy, svícny, kuksy... 

LEGENDY A MÝTY O OŘEŠÍCH

Říká se, že pod ořešáky se scházely čarodějnice ke svým rejům. Někdy ale tančily i tam, kde ořešák nerostl. Netrvalo však dlouho a na místě, kde se čarodějnice sešly k tanci ořešák vyrostl.

Nošení ořechu při těle mělo ženám zajistit plodnost, ale na druhou stranu se ořechy mohly stát i antikoncepční pomůckou. Říká se, že pokud si nevěsta schová pod šaty pečené ořechy, oddálí oddálí své těhotenství. Za každý ořech o jeden rok.

Vlašské ořechy se také výborně hodí jako dárek. Říká se totiž, že pokud někdo dostane vlašský ořech, splní se mu každé přání.

Také se říká, že ořech umí vyléčit šílenství. Stačí prý jeden sníst. Tento mýtus patrně pramení z toho, že plod ořešáku královského, tedy vlašského má tvar podobný lidskému mozku - jsou tedy dobré na mozek.

K ořechům se pojí také mnohé lidové tradice. Bulhaři například rozmisťují ořechy do každého rohu místnosti jako ochranu před zlými skřítky.

Mýty a legendy o ořeších - Přírodě na dosah

Největší využití pro ně ovšem najdeme o Vánocích. Dříve se jimi zdobily vánoční stromky. Nebo jistě každý z vás zná pouštění lodiček, kdy se skořápka rozlouskla napůl, do každé poloviny se dala malá svíčička a taková lodička se vypustila do misky s vodou. Podle chování lodičky mohl její majitel věštit, co ho v příštím roce čeká. Pokud se lodička točila dokola, sám její majitel nevěděl, co vlastně chce. Pokud svíčička zhasla, vypovídalo to o napjatých emočních situacích v rodině. Pokud se lodička snažila dotýkat ostatních lodiček mohl její majitel očekávat silnou lásku nebo pevné přátelství.