Šperky, které pomáhají - Samuelek

Když něco děláte, vždy by to mělo být ku pomoci druhým. To je podle mě základ lidství.

 

Vyrábím šperky, které už pomáhají přírodě - z materiálů, které by se jinak stali jen odpadem a zatěžovali tak naši krásnou planetu.

Moje šperky vás nejen zkrášlí, ale také spojí s přírodou a mohou se stát dobrou antistresovou pomůckou. Stačí pohladit povrch vašeho dřevěného šperku a náhle se můžete ocitnout na procházce lesem, i když zrovna stojíte ve frontě na pokladnu.

Také pomáhají mně, protože ten proces výroby, kdy se z nepotřebného kousku dřeva stává něco, co má opět hodnotu, prostě miluju.

Ale není to dost... Proto jsem se rozhodla, že svými šperky budu pomáhat těm, kteří to opravdu potřebují.

 

A prvním takovým človíčkem je malý Samuelek, pro kterého život není vůbec lehký.

 

Samuelkův příběh

Samuelek

 

Samuelek je osmiletý klouček, který se narodil s MCAP syndromem ještě v době, kdy o tomto onemocnění lékaři v České republice skoro nic nevěděli. Voda v hlavičce, ochablé klouby a svalstvo, četné nezhoubné cévní nádory a těžká vada řeči, nejsou zdaleka jediné komplikace, se kterými se tenhle bojovník musí v životě potýkat.

Na nohy se postavil loni, díky intenzivní, ale nákladné rehabilitaci v Sanatoriu Klimkovice, kam bychom s ním chtěli letos jet už potřetí. Cílem je, aby Samík dokázal chodit sám bez pomoci, což se zatím zdá vzdálené, ale rozhodně ne nemožné.

 

Když se Samuelek 10. 12. 2013 narodil, čekalo na něj za plentou asi deset zkušených pediatrů s různými specializacemi, protože nikdo netušil, jaký problém bude miminko mít a co může nastat. Po celém tělíčku měl rudé mapy, v plicích 2 dcl vody a další se bez ustání tvořila v mozku.

Poprvé se domů z nemocnice dostal až po dvou měsících lékařské péče, ale rozhodně ne na dlouho, protože do hlavičky bylo potřeba neodkladně zavést shunt, což je speciální hadička, která odvádí nadbytečnou tekutinu z mozku do dutiny břišní. Po operaci přišel jeho první pobyt na ARU, kde se zjistilo, že má Samuelek v plicích tak rozvětvený žilní systém, že když se rozčílí a začne plakat, cévy v hrudníčku mu zduří a on nemůže dýchat. Situaci zvládl skvěle a díky radám lékařů a trpělivosti rodičů i bez tracheostomie.

Horší situace nastala po roce, kdy s ním přiletěl do Motola záchranářský vrtulník opravdu za minutu dvanáct. Samuelek si tam zažil svoji třetí resuscitaci a s těžkým zápalem plic se opět ocitl na ARU. Od té doby nezbývá, než roztahovat slabé plíce léky na astma.

Momentálně je Samikovi čerstvých 8 let. Chodí do první třídy speciální základní školy, kde se učí komunikovat pomocí znaků, protože jeho první slovo stále nepřišlo. Už od miminka Samuelek intenzivně rehabilituje. Cvičí kombinaci Bobatha a Vojtovy metody a jednou ročně navštěvuje lázně. Díky jeho tvrdé práci v Sanatoriu v Klimkovicích se mu před rokem podařilo udělat prvních pár kroků. Ještě určitě nějaký čas potrvá, než se bude moci rozeběhnout po zahradě, ale jedno víme jistě, už se na to moc těší.

 

K čemu poslouží vybrané peníze

Peníze z této sbírky použijeme na Samuelkovu měsíční rehabilitaci v Klimkovicích. Každý rok se cena jeho programu pohybuje kolem 40 tisíc Kč.

Pokud by se přece jen vybralo o něco víc, rádi bychom částku použili jako odrazový můstek pro koupi nového většího auta, které pro nás bude v nejbližších měsících nutností. Pokud by se vybralo méně peněz, tak rehabilitace uhradíme částečně. 

Jak roste Samuelek, roste i objem věcí jeho denní potřeby. Sbalit pak vozíček, loped, toaletní židli, pleny a oblečení na celý měsíc a odvézt to všechno do lázní, které jsou od nás přes celou republiku, začíná být pro naše staré auto neřešitelný problém.

Při každodenním dojíždění do školy a dvakrát měsíčně na kontroly do různých měst, nám už i tachometr bije na poplach.

 

Jak přispět na Samuelka

 

Na mém facebooku bude od 2. ledna 2022 probíhat dražba jednoho šperku, který vyrobím přímo pro Samuelka.

 

Pomoci můžete také tím, že si zakoupíte libovolný šperk z mé kolekce Srdce přírody. 10% z každého prodaného srdíčka půjde na pomoc Samíkovi. Šperky můžete objednávat od 1. ledna až do pátku 28. ledna 2022. Vybrala jsem tuhle kolekci, protože co nevidět bude Valentýn, a tak hned můžete pořídit krásný dárek s obrovským přesahem pro své milé.

 

Samozřejmě můžete poslat peníze Samíkovi přímo. Odkaz zde.

 

Děkuji Vám za jakoukoliv podporu. Pokud nemůžete pomoci finančně, jistě pomůže i sdílení článku mezi své známé.