Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou - recenze knihy

Kniha Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou s podtitulem Ohromující zjištění o 7 lidských smyslech, srdečním tepu stromů a otázce, zda mají rostliny vědomí od Petera Wohllebena je jeho dalším velmi povedeným dílem, který prohlubuje naše znalosti o stromech, lesích a přírodě jako takové.

 

Kromě toho, že je Peter lesníkem (a tedy opravdovým odborníkem), je i autorem poutavých knih o přírodě. Napsal například Tajný život stromů, Moudrost lesa a další knihy, které se staly bestsellery. Jeho způsob psaní je velmi poutavý. Rozhodně jeho knihy nejsou jen nudnou přehlídkou vědomostí, kterých má tento pán lesa opravdu hodně. A přesto! Ač jeho knihy působí spíše jako populárně naučná literatura a někdy jsou v knihkupectvích dokonce i zařazovány mezi "ezoterickou literaturu", je kniha Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou obrovskou dávkou nejnovějších odborných vědomostí ve spojení s osobní zkušeností, a to nejen Petera, ale i dalších odborníků na přírodu z celého světa.

 

Ohromující zjištění

Kniha vás bude fascinovat snad na každé z jejích 227 stránek. Velmi příjemným překvapením pro mě bylo, že autor nepíše jen přírodě, ale věnuje se i člověku, kulturnímu vlivu na jeho vnímání a vlivu přírody na zdraví člověka.

 

Přestože jsem vyučená antropoložka a tedy téma kultury mi není zcela cizí, mi kniha přinesla nové překvapující informace o lidském společenství a vlivu kultury na život člověka. Věděli jste například, že modrou barvu jsme začali "vidět" (nebo lépe řečeno vnímat) až po tom, co vznikla tato barva uměle? V minulosti lidé tuto barvu neregistrovali. Ve starých spisech a knihách není o modré barvě ani zmínka, například Homér popisuje barvu moře jako barvu temného vína. A to je jen jeden příklad z mnoha!

 

V knize se autor nevěnuje jen mezikulturnímu vnímání, ale srovnává i naše vidění světa se zvířaty. Opět jeden příklad za všechny: vidění zelené barvy není v přírodě samozřejmostí. Většina  savců tuto barvu nevidí. Vědci se dnes domnívají, že za touto naší výjimečnou schopností vidět věci zeleně, stojí barva červená? Proč? Souvisí to s hledáním potravy - plody stromů, které jsou určeny ptákům, jsou více červené, a ty pro nás mají více barvy zelené, proto se pro nás stalo doslova otázkou života a smrti tuto barvu registrovat.

 

Za naši výjimečnou schopnost vidět zeleně můžeme být opravdu vděční, protože zelená barva je pro nás uklidňující a pohled na zelné stromy nám přináší uvolnění a přispívá tak našemu zdraví.

 

Peter vám vysvětlí nejen to, jak stromy dýchají, že jejich krví je voda, že mohou vidět, že se dokonce mezi sebou dorozumívají. Řekne vám, kde mají stromy mozek, kde jsou nejcitlivější a mnoho dalšího o těchto stále ne zcela pochopených bytostech.

 

Dozvíme se, že chovat se v lese tiše je pro zvěř stresující, protože tiše se chovají myslivci. Možná si díky jeho knize rozmyslíme, jestli budeme nosit zvěři v zimě krmení, protože to myslivci dělají proto, aby bylo snazší zvířata odstřelit. Nebojte! Zvěř má v lese potravy dostatek.

 

Třeba už ani nebudete muset jít k lékaři pro antibiotika, protože zjistíte, že příroda nám je nabízí ve své nejčistší podobě. Také na bolest hlavy si možná nevezmete růžovou pilulku, ale dáte si čaj z vrbové kůry, který působí stejně a navíc bez nežádoucích účinků.

 

A dozvíte se spoustu a spoustu dalších ohromujících informací, které vás nejen obohatí na vědomí a poznání přírody, ale třeba přehodnotíte svůj vztah k přírodě, ekologii i sobě samým.

 

Knihu vřele doporučuji. Zakoupit si ji můžete například v Knihy KAZDA zde. Slibuji, že se u ní budete skvěle bavit.

 

Věřte, že bych se zde mohla o knize dál rozepisovat a tenhle článek by mohl být snad i delší než kniha sama. Věřím, ale že osobní zkušenost a prožitek je osobní zkušenost a prožitek. Proto neváhejte a sami se do knihy začtěte.

 

 

Nakladatelství KAZDA - knihy o přírodě